
SVATOMARTINSKÝ DÝŇOVÝ KRÉM
Suroviny /cca 10 osob/
4kg dýně
1 stroužek česneku
2 středně velké cibule na juliene
100gr másla
20ml jablečného džusu
1/2muškátového oríšku
sůl,pepř,chilie,ocet
1000ml smetany
100ml Tramín Moravský
200ml silný kuřecí vývar
100gr domácí uzený moravský bůček
Čerstvou dýni rozkrájíme,zbavíme kůry a jádřince.Nakrájíme na kostky.Na másle orestujeme cibuli a česnek ,prídáme kostky dýně,jablečný mošt,ochutíme drceným pepřem,solí,muškátovým oříškem,a podlejeme moravským Tramínem.
Dusíme
za častěho podlévání silným kuřecím vývarem.Zpasírujeme přes síto/špičák/.
Přídáme smetanu,1-2 kapky tekutého chilli,bílý pepř,silný kuřecí vývar.
Vybalancujeme chuť pomocí cukru a octa a aromatického Tramínu a muškátového ořechu.Na závěr pomocí tyčového mixéru vkutrujeme kousky studeného másla.
Podáváme s orestovaným domácím špekem,můžeme ozdobit kapkou smetany s plochou petrželkou.
Doporučejeme Tramím Moravský se zbytkovým cukrem okolo 15gr